Jsou živnostníci ohroženi?

Kdysi se bývalý předseda vlády Mirek Topolánek vyjádřil, že živnostníci, přesněji osoby samostatně výdělečně činné, mají předplaceno. Tenkrát to vyvolalo velké pobouření, ale chceme-li být spravedliví, je na tom přece jen určitá část pravdy. Měl zřejmě na mysli poměrně značné a obtížně zdůvodnitelné výhody na dani z příjmu, sociálním a zdravotním pojištění. Tyto výhody byly navozeny zejména dvěma faktory.

Především to byla možnost vykazovat daňové výdaje pevně určeným procentem. To je nyní pro živnostenská řemesla 80 % a u ostatních živností 60%. Z praxe je evidentní, že skutečné výdaje živnostníků jsou většinou mnohem nižší. To výrazně a neodůvodněně snižuje daňový základ. Navíc tím byli zvýhodněni ti, kteří si nedokázali nebo nechtěli vést jednoduchou daňovou evidenci. Podle mého názoru mělo být použití paušálů spojeno spíše s mírným znevýhodněním, v reálu se však stalo zvýhodněním.

Nejenže to představovalo placení menší daně, ale k tomu ještě přistupuje druhá okolnost, že takto výhodně stanovený daňový základ byl současně východiskem pro výpočet nižšího zdravotního a sociálního pojistného. Až do roku 2003 byl tento již nízký daňový základ ještě pro potřeby sociálního a zdravotního pojištění dále krácen na pouhých 35%. Na hranici 50% se krácení se dostalo až v roce 2006 a to platí do dnešní doby.

Toto mělo a má za následek výrazný úbytek příjmů pro zdravotní a sociální pojištění.

Podnikající osoby tak přispívají na zdravotní a sociální pojištění v průměru jen 35% toho, co odvádějí zaměstnanci a zaměstnavatelé. To se jeví jako nespravedlivé vůči zaměstnancům i větším zaměstnavatelům. V Rakousku a Německu je tento poměr u OSVČ 80 až 90%! Lze tedy dodatečně konstatovat, že expremiér Topolánek měl částečně pravdu.

Tato situace ale na druhé straně významně ohrožuje živnostníky (OSVČ) v tom směru, že pokud si platí na důchodové zabezpečení jen určenou minimální částku (ta činí v současnosti pouhých 1.970 Kč), musí počítat s velmi nízkým důchodem. Takto postupuje nyní více jak 300.000 živnostníků v hlavní činnosti. Jejich důchod bude po 40 letech práce činit jen přibližně 6.500 Kč. Pokud nemají naspořené peníze z jiných zdrojů, upadnou do kategorie chudoby. Když by chtěli získat současnou průměrnou penzi, která nyní přesahuje 11.000 Kč, museli by odvádět měsíčně více jak 6.000 Kč. Z toho je zřejmé, že jejich současná prosperita jistým způsobem může zapříčinit jejich budoucí důchodovou chudobu. V tomto smyslu jsou skutečně ohroženi zejména ti z nich, kteří si nedokáží vytvořit dostatečnou finanční rezervu.

Josef Třeštík